Photos

Photographer's Note

After the completion of Centre Pompidou in 1977 with Renzo Piano, Richard Rogers was commissioned to design a new building to replace the original Lloyd’s insurance building in London

It would be the second expansion in the history of the company’s headquarters due to the overcrowded conditions of hundreds of people working with international insurance cases. Completed in1986, the Lloyd’s building brought a high-tech architectural aesthetic to the medieval financial district of London that was previous implemented in the design of the Centre Pompidou in Paris.

Since 1928, the site has been home to the Lloyd’s of London; one of the largest insurance firms in the world dating back to the 17th Century. After it originated in the 17th Century, the Lloyd’s of London has grown from an insurance company dealing from within the United Kingdom to working on a global scale, taking on staff and clientele at an unprecedented rate, which has required several expansions; the largest and most prominent being Roger’s.

Similar to Centre Pompidou the Lloyd’s building is designed “inside out.” All of the service functions are removed from the interior and placed at the exterior of the building. This not only allows for easy replacement and maintenance on the elevators, plumbing, or electrical facilities, but it frees up the interior to create an open and flexible plan that allows for uninterrupted activity on each level

With the open spatial planning, the interior is capable of being reconfigured on a moment to moment basis with partition walls that can subdivide each floor and create new and interesting spaces.

The Lloyd’s of London building consists of three main towers-each attached to their own service tower-that are concentrically oriented around a 60 meter atrium at the heart of the building. Each floor acts as a gallery overlooking the atrium; however, only the first four floors are open to the atrium whereas the rest are enclosed by glass panels.

The entire building is wrapped in stainless steel giving the building a high-tech, almost post modern, aesthetic. The streamlined façade juxtaposed to the mechanical and service functions on the exterior evoke the technological advances of its construction, as well as express the building’s main focus on functionality

Rgds,
Ralf

pajaran, snunney, swapankumarroy has marked this note useful

Photo Information
Viewed: 427
Points: 2
Discussions
Additional Photos by Ralf Lai (kim_gwan) Gold Star Critiquer/Gold Note Writer [C: 99 W: 0 N: 368] (1142)
View More Pictures
explore TREKEARTH