Photos

Photographer's Note

Иванковац је брдо код Ћуприје, на десној обали Велике Мораве, на којем су се 18. августа 1805. устаници у Првом српском устанку сукобили са турском војском.

Устаници су до јула 1805. протерали Турке из Београдског пашалука. Да би угушила устанак Порта, је крајем јула упутила из Ниша у пашалук Хафис-пашу са око 15000 војника. Војници су се прикупили на Везировом брду код Ћуприје. Намера им је била да продуже ка Београду.

Устаници су очекивали напад на овом правцу и прикупили су се у две групе. Карађорђе је са првом групом од 4000-5000 устаника био је на брду Гиљ код Јагодине, на левој обали Велике Мораве. Са тог положаја могао је да брани главни правац турског наступања Ћуприја—Јагодина—Баточина—Гроцка—Београд. Другу групу од око 2000 устаника водио је Миленко Стојковић са Петром Добрњцем. Они су били лоцирани на Иванковцу код Ћуприје, да би бранили правац турског наступања десном обалом Велике Мораве правцем Ћуприја—Иванковац—Пожаревац—Гроцка—Београд.

Сматрајући први правац опаснијим, јер је водио кроз Шумадију, која је била снажно обухваћена устанком, Хафис-паша је одлучио да напада преко Иванковца. Топографски положај погодан за одбрану на Иванковцу устаници су се на брзину утврдили, подизањем два шанца са палисадама. На падинама западно од шанчева била су два редута.
Хафис-паша је 18. августа ујутро напао устанике и у току борбе, која је уз обострано велике губитке трајала цео дан, устаници су напустили редуте и повукли се у главно утврђење. Увече је пристигао у помоћ Карађорђе, због чега се Хафиз-паша у току ноћи повукао према Параћину, а затим Нишу. Оставио је устаницима богат ратни плен. Сутрадан су га устаници гонили преко Параћина до границе пашалука, а затим се вратили на Иванковац.

Бој на Иванковцу је био први сукоб устаника са турском царском војском. До тада су се борили само са војском узурпатора власти, дахија. Ова победа је имала велики морални одјек у целом пашалуку и ојачала самопоуздање устаника и допринела успесима у борбама за ослобођење од турске власти. У другој половини 20. века на месту битке изграђено је спомен обележје.

-English
The Battle of Ivankovac was the first full-scale confrontation between the Serbian rebels and the official forces of the Ottoman Empire, during the First Serbian Uprising. It took place on August 18, 1805.

After Serbs forces nominally in the name of the Ottoman Empire, had ousted the rebel Janissaries in 1804, negotiations began over the degree of autonomy Serbia would now have. As Serb demands exceeded what the Sultan Selim was able to offer due to his political weakness in Istanbul negotiations broke down. The Sultan sent Hafiz-paša, commander of Niš, to defeat the rebels. He led an army of 15,000 soldiers.

The leader of the rebellion, Karađorđe Petrović anticipated the attack near the town of Ćuprija, on the left bank of the Great Morava river. However, Hafiz-paša evaded him, and attacked Duke Milenko Stojković, who was entrenched near the village of Ivankovac (about 4 km from Ćuprija) and commanded an army of 2,500 soldiers.
After an unsuccessful attempt to bribe Stojković, the Turks attacked. Their assault on the Serbian trenches lasted the entire day, but in the evening Serbs repelled the angriff.
The Ottoman army withdrew to the small town of Paraćin.
The Serbs besieged the town, and bombed it with cannons. One grenade smashed Hafiz-paša's leg, after which he retreated back to Niš, where he died from his wounds.[1]
This battle was one of the turning points of the rebellion and marked the beginning of Turkish decline in the Balkans.

kordinator, pajaran, jhm, PaulVDV, danos, dexy has marked this note useful

Photo Information
Viewed: 2820
Points: 28
Discussions
  • None
Additional Photos by Aleksandar Petrovic (AleksandarPet) Gold Star Critiquer/Silver Note Writer [C: 51 W: 0 N: 30] (274)
View More Pictures
explore TREKEARTH