Photos

Photographer's Note

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΚΑΜΠΟ,
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΛΕΙΤΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,
ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟΠΑΓΟ.
ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ,ΒΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΑΠΟΣΙΤΙ.
ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΥΕΣ ΠΗΓΕΣ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΥΚΝΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΩΝ, ΔΡΥΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ,
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΟΡΜΗΤΙΚΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ,ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ,ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΑΡΑΠΟΣΙΤΙ ΤΟΥ ΝΤΟΛΟΥ, ΣΤΟ ΛΥΚΟΤΡΟΦΟ.
Ο ΛΟΛΟΣ ΒΑΡΕΣΕ ΕΝΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟΥ ΜΠΑΛΑΛΑ ΤΟ ΚΑΛΥΒΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ
ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΡΤΑΡΗ,
ΕΧΟΥΝ ΣΚΑΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ
ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΕΪΚΑ ΑΜΠΕΛΙΑ.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΗ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 2-3 ΜΗΝΕΣ
ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥΣ.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΙΑΝΩΝ Ή ΣΤΗ ΨΩΦΙΔΑ
ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΥΘΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΣΕ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΥΜΑΝΘΙΟ ΚΑΠΡΟ.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ wikipedia

Οι αγριόχοιροι διαβιούν σε ομάδες οι οποίες αποτελούνται από την μητέρα και τα μικρά των τελευταίων δύο ετών. Συχνά ενώνονται δύο ή περισσότερες ομάδες και σχηματίζουν κοπάδι. Αρχηγός της ομάδας ή του κοπαδιού είναι το γηραιότερο θηλυκό. Τα μικρά του κοπαδιού σχηματίζουν μια ομάδα επιτηρούμενη από τα θηλυκά από μια απόσταση,ενώ σε περίπτωση κινδύνου ειδοποιούνται από τους βρυθηγμούς του θηλυκού που τα επιτηρεί. Τα αρσενικά που είναι μεγαλύτερα των δύο ετών, σχηματίζουν μικρές ομόφυλες ομάδες ενώ τα γηραιότερα ζουν μόνα τους (μονιάδες). Επίσης συχνά γύρω από την ομάδα ειδικότερα την περίοδο αναπαραγωγής βρίσκονται ενήλικα αρσενικά τα οποία την ακολουθούν από μία σχετική απόσταση.

Οι ομάδες διατηρούν περιοχές επικράτειας και δεν τις εγκαταλείπουν όσο υπάρχει αρκετή τροφή εκεί. Οι περιοχές αυτές εκτείνονται ανάλογα με την επάρκεια τροφής για την συγκεκριμένη ομάδα και συχνά επικαλύπτονται με άλλες γειτονικής ομάδας. Η "σήμανση" της περιοχής επικράτειας γίνεται με το ξύσιμο ή την αποφλοίωση των κορμών των δέντρων. Η μετακίνηση της ομάδας για την τροφή γίνεται σε όλες σχεδόν της ώρες της ημέρας όταν δεν ενοχλείται, με συχνά διαλείματα τις μεσημεριανές ώρες κυρίως. Όταν όμως ενοχλείται έντονα όπως στην περίοδο του κυνηγίου, γίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε περιόδους με έλειψη τροφής, η ομάδα μπορεί να διανύσει έως και 80 χιλ. Κατά την μακρά αυτή μετακίνηση η ομάδα σχηματίζει φάλαγγα, το ένα ζώο πίσω απ'το άλλο και είναι δύσκολη η καταμέτρησή τους από τα ίχνη.

Ο αγριόχοιρος λατρεύει τα ..λασπόλουτρα, τα οποία τον απαλλάσουν από τα παράσιτα ενώ συγρόνως το δέρμα του λαμβάνει διάφορα ορυκτά άλατα και ιχνοστοιχεία. Αυτή του η δραστηριότητα τον αναγκάζει συχνά να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να βρεί κατάλληλο τόπο. Μετά το λασπόλουτρο τρίβεται στους κορμούς των δέντρων ώστε να καθαρίσει την ξεραμένη λάσπη η οποία απομακρύνεται μαζί με τα παράσιτα.

Αναπαραγωγή
Είναι είδος πολυγαμικό. Η περίοδος οργασμού ξεκινά στα τέλη Δεκεμβρίου και τελειώνει στα τέλη Ιανουαρίου. Η διάρκεια του οργασμού των θηλυκών είναι 48 ώρες. Όλη την περίοδο του οργασμού τα αρσενικά πλησιάζουν τις ομάδες των θηλυκών και τότε επιδίδονται σε άγριες μάχες, αν και οχι θανατηφόρες, για την επικράτηση των πιο ισχυρών αρσενικών τα οποία θα σχηματίσουν τα "χαρέμια" τους, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν έως 8 θηλυκά.

Η κυοφορία στις πρωτότοκες θηλυκές διαρκεί 114-130 ημέρες, ενώ στις ώριμες 133-140. Γεννούν από 3 έως 10 μικρά. Σε περιοχές ή σε περιόδους πολυκαρπίας με άφθονη τροφή, οι γεννήσεις είναι κατά μέσο όρο 6 μικρά, ενώ σε φτωχές περιόδους πολύ λιγότερα. Τα θηλυκά ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24. Με ευνοϊκές συνθήκες διατροφής είναι δυνατόν τα θηλυκά να έχουν οργασμό σε μιρότερη ηλικία.

Το θηλυκό απομακρυνόμενο απ'την ομάδα για την γέννα, κατασκευάζει υποτυπώδη φωλιά και γεννά μικρά με ανοικτά τα μάτια και ευθυβαδιστικά. Την πρώτη εβδομάδα παραμένουν στη φωλιά για προστασία από το ψύχος και ο θηλασμός τους διαρκεί 2-3 μήνες. Γεννιούνται με κοκκινωπό χρώμα με τις χαρακτηριστικές ανοικτοκίτρινες ραβδώσεις που τους δίνουν κάποια προσαρμογή με τον χρωματισμό του περιβάλλοντος. Οι ραβδώσεις διατηρούνται έως την ηλικία των 6 μηνών, (απαγορεύεται η θήρα τέτοιων μικρών) μετά την παρέλευση των οποίων, το χρώμα τους γίνεται καφέ, ενώ με την συμπλήρωση του πρώτου έτους αποκτούν τον χρωματισμό της ομάδας των ενηλίκων και ανεξαρτοποιούνται. Η θνησιμότητα των νεογνών είναι μεγάλη τους πρώτους μήνες και φτάνει το 40-50% και οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στην αρπακτικότητα μεγάλων θηλαστικών και στα παράσιτα. Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα εξασθενίζει τα αρσενικά που χάνουν έως και το 20% του βάρους τους. Σε ευνοϊκές περιόδους πολυκαρπίας είναι δυνατόν να γίνουν δύο γέννες το χρόνο, μία τον Ιανουάριο και η δεύτερη στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Nobody has marked this note useful

Photo Information
Viewed: 2274
Points: 0
Discussions
  • None
Additional Photos by Giorgos Marossis (dim) Silver Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 0 W: 13 N: 511] (3968)
View More Pictures
explore TREKEARTH