Photographer's Note

Ο μοναστικός βίος στο Αγιο Ορος χρονολογείται από τον 7ο αι. με κύριο χαρακτηριστικό το πλήθος των καλυβών και της έλλειψης οποιασδήποτε μορφής οργάνωσης. Από τον 9ο αι. ο βίος των μοναχών άρχισε να γίνεται πιο οργανωμένος. Ιδρύθηκε η επί του Ζυγού Καθέδρα των Γερόντων και καθιερώνεται ο θεσμός του πρώτου.

Στο Α' Τυπικό του Αγίου Ορους που εκδόθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή το 972 αναγνωρίστηκε ο πρώτος ως αρχή ολόκληρου του όρους, και ο οποίος εκλέγεται από τις μονές. Τους επόμενους αιώνες ο θεσμός του πρώτου άλλοτε παρήκμαζε και άλλοτε αναβίωνε.

Στις αρχές του 19ου αι. εκδόθηκε το Τυπικό του 1810 με το οποίο ορίζεται ο πρώτος πλαισιούμενος από τέσσερις επιστάτες και με ιερά σύνοδο που αποτελείται από τους εκπροσώπους των είκοσι μονών της μοναστικής πολιτείας του Αθω. Αυτή η οργάνωση ισχύει σε γενικές γραμμές μέχρι τις ημέρες μας.

Η διοικητική εξουσία ασκείται από την Ιερά Επιστασία των 20 εκπροσώπων των μονών, ενώ την εκτελεστική εξουσία ασκεί η τετραμελής Ιερά Επιστασία.

Το σημαντικότερο κτίσμα του Πρωτάτου στις Καρυές είναι ο ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο καθολικό στο Αγιο Ορος. Έχει τη μορφή της τρίκλιτης βασιλικής και διαθέτει δύο νάρθηκες.

Το εσωτερικό του ναού κοσμήθηκε από τη ζωγραφική του Μανουήλ Πανσέληνου (τέλη 13ου και αρχές 14ου αι.). Οι τοιχογραφίες θεωρούνται αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης και από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της "μακεδονικής" σχολής στη ζωγραφική. Το τέμπλο χρονολογείται από τον 10ο αι. και είναι μαρμάρινο. Μέσα στο Ιερό Βήμα φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα του "Αξιον Εστί".

Η βιβλιοθήκη του Πρωτάτου περιέχει 117 χειρόγραφους κώδικες, μεταξύ των οποίων και το πρώτο Τυπικό του Αγίου Ορους, που ονομάζεται "Τράγος" επειδή ήταν γραμμένο σε δέρμα προβάτου και φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Τσιμισκή.

Google translator

The monastic life on Mount Athos, dating from the 7th century. , characterized the number of huts and lack any form of organization. From the 9th century. the life of the monks became more organized. Founded on the Libra Seat of Elders and established the institution of the first.

In A Typical of Mount Athos issued by Emperor John Tsimiski in 972 was recognized as the first principle of the whole terms, elected by the monasteries. Over the next centuries the institution of the first times declined and sometimes revived.

In the early 19th century. adopted the Standard of 1810 which defines the first plaisioumenos four caretakers and sacred meeting consisting of representatives of twenty monasteries of the monastic state of Athos. This organization applies broadly to our days.

The administrative authority is exercised by the Holy Supervision of 20 representatives of the monasteries, while the executive power exercised by the four-member Holy Supervision.

The most important building Protato Karyes the temple dedicated to the Assumption. It is the oldest surviving church in Mount Athos. The form of three-aisled basilica with two splints.

The church's interior was decorated by the painting of Manuel Panselinos (late 13th and early 14th century.). The paintings are considered masterpieces of Byzantine art and the most important creations of "Macedonians" school of painting. The temple dates from the 10th century. and marble. Inside the sanctuary is kept and the miraculous image of "Axion Esti".

The library contains Protaton 117 manuscript codices, including the first Standard of Mount Athos, known as "Goat" because it was written on sheepskin and bears the signature of John Tsimiski.

Sonata11, jlbrthnn, saxo042, Charo, baddori, danos, siamesa, maria-v1981 has marked this note useful

Photo Information
Viewed: 2347
Points: 42
  • None
Additional Photos by Vasilis Protopapas (vasilpro) Gold Star Critiquer/Gold Star Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 2742 W: 87 N: 5139] (41801)
View More Pictures