Photos

Photographer’s Note

Fotoğraflarımda hep gündelik yaşamı yansıtmaya çalışırım. Midyat'ta yüksek bir binadan çevreye baktığımda da yaz akşamları için hazırlık yapıldığını ve yatakların yünlerinin kabartılmak için güneşe atıldığını gördüm. Daha Mayıs ayı idi ve geceler serin olduğu için henüz damlarda yatılmaya başlanmamıştı. İlk sıcaklar ile birlikte döşekler ve yazlık mitiller damlardaki dolaplara taşınıp, bütün ev halkı yıldızların altında yatmaya başlayacak. Mardin dahil tüm Güneydoğu'da rastlana bu uygulama en çok uyurgezer çocukları olan anneleri korkutur herhalde.

Yerden yüksek demir karyolalara Mardin'de "taht" diyorlar. Maviye boyalı olmalarının nedeni akreplerin renk körü oldukları, maviyi kırmızı gibi algılayıp ateş sandıkları için yaklaşmadıkları inanışı. Yine de her ihtimale karşı yataklar yerden yüksek. Bakarsın kör bir akrepe çatarız diye... ;-))

------

"Taht"s are being prepared in May on the rooftops of houses in Midyat. Each year the woolen beds are remade; wool exposed to sun for days and later puffed up and resewn by women. Sleeping on the rooftops is a commonplace habit throughout southeastern Turkey. During summer, many sleepwalkers open their eyes in the hospital not understanding what hit them if they are lucky to survive the fall.

"Taht" (meaning "throne") is a large, family size bed which is painted in blue. Hot summer nights, the whole family sleeps on the rooftops under the starry sky. Blue is believed to keep the scorpions away.

yedirenk has marked this note useful

Photo Information
Viewed: 454
Points: 2
Discussions
  • None
Additional Photos by Petek Dalyan (scyntilla) Gold Star Critiquer/Silver Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 137 W: 19 N: 189] (1327)
View More Pictures
explore TREKEARTH