Forums

Go Back   The TrekEarth Forums > TrekEarth Forum Home > Photos

Notices

Reply

Thread Tools Display Modes

Great Peeotr 2004-11-05 13:53

Bardzo sympatyczne, choć na pierwszy rzut oka wydaje się takie zwykłe zdjęcie - jak turysta pod Giewontem. Jednak opis usprawiedliwia takie kadr :-) Dziewczyna pięknie się uśmiecha, widać, że jest ogromnie sympatyczna.

Old 11-05-2004, 07:22 PM
TakiKO TakiKO is offline
TE Newbie

Default To Peeotr: Wyostrzanie

Hej Piotr, dzieki za rade i komentarz. Niestety nie daje sobie rady z takim opracowaniem jakie przedstawiles, choc jest ono zapewne nietrudne. A mozesz mi podac, gdzie znalezc ta opcje. Wyostrzalem w PS7 obrazek wyostrzenie i zwiekszylem nasycenie kolorow. Dalsza obrobka dawala zbyt sztuczny efekt.
Reply With Quote
Old 11-08-2004, 01:40 AM
Peeotr Peeotr is offline
TE Junior Member

Default Re: To Peeotr: Wyostrzanie

Witaj

Brightness/Contrast - (jasność/kontrast) - nie wiem, jaką masz wersję Ph, ja mam angielskojęzyczną

w Photoshopie wybieram Image->Adjustements->Brightness/Contrast. I tutaj zwykle zwiększa się kontrast. W tym czasie trzeba obserwować zdjęcie - jeśli wychodzą miejsca prześwietlone, które są niepożądane, to można zmniejszać Brightness. Manipulując tymi dwoma parametrami można sporo zmienić. Z tego, co wyczuwam, to większość ludzi na TE bawi się właśnie tymi ustawieniami, choć dużo większą precyzję dają Image->Adjustements->Levels, a jeszcze większą Image->Adjustements->Curves (krzywe).

Zwykle zwiększanie kontrastu daje samo w sobie zwiększanie nasycenia.

Czasem zwiększanie kontrastu w powyższy sposób nie daje dobrych efektów. Innym sposobem jest użycie Filter-> Sharpen->Unsharp mask, ale z dużymi wartościami promienia - 20-80 px (przy wielkości zdjęcia już zredukowanej na potrzeby internetu). Wtedy trzeba ustawić levels na 0 i manipulować procentami tak, aby uzyskań nie przesadzony efekt. Można w ten sposób ożywić zdjęcie zrobione w pochmurny dzień, bez żadnych cieni.

Inną sprawą jest wyostrzanie w kierunku uwypuklenia detali, przystosowywujące do wyświetlenia na strony internetowe. Ja stosuję promień od 0,4 do 0,8 px, przy wartościach poziomów (levels) od 2-4. Procent dobieram w zależności od obrazka.

Wiesz, tak wiele rzeczy zależy od "lokalnych" upodobań i wypracowanych opinii, co jest dobre a co mniej dobre. Nie wiem na ile pomogłem, w razie czegoś pisz, będę próbował coś więcej. Pozdrawiam serdecznie.

Piotr
Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules